ScandiOrama
   Pattaya og Thailand Online fra www.scandibar.com
Advarsler og tips
Litt sunn fornuft er stort sett det eneste som skal til for at et opphold i Pattaya og Thailand skal være minst like sikkert og smertefritt som på hjemstedet ditt. Pattaya har som alle andre feriesteder litt kriminalitet, men voldelig kriminalitet er svært sjelden for den vanlige turist, og begrenser seg som oftest til kriminelle miljøer. De vanligste fellene, tips og råd er nevnt her.

Tyveri
Legg aldri igjen verdisaker på hotellrommet, eller på stranden når du ikke er tilstede.
Unngå håndvesker/skuldervesker og lett synlige gullsmykker som kan stjeles fra passerende motorsykler.
Vær oppmerksom, og pass på verdisaker hvis du blir kontaktet av fremmede. Særlig tenåringer og Katoyer (transvestitter) livnærer seg som lommetyver.
Vær oppmerksom på at leie av motorsykkel fort kan bli en dyr fornøyelse ved tap av sykkelen. Tyveri av motorsykler og biler er like vanlig her som hjemme.

Visum
IKKE la visumet ditt gå ut!!
Søk om forlengelse av visumet ditt, og betal de få baht'ene det koster!! Hva du enn blir fortalt om muligheten til å kjøpe deg ut av problemet på grensen/ flyplassen, husk dette er kun hvis du kommer deg dit uten å bli oppdaget.
Sant nok er det mulig å betale seg ut av en overskridelse med 200B per dag, men blir du oppdaget før du melder deg på grensen/flyplassen venter en celle hos immigrasjonsmyndighetene inntil du blir utvist.
En visumtur koster ikke mer enn 2000-2500B fra Pattaya hvis du kun trenger en ny 30 dagers periode.

Narkotika
Det skulle vel ikke være nødvendig med flere advarsler på dette området, nå som de fleste av oss har lest om diverse nordmenn som har møtt på problemene her nede.
Noen få såkalte ”speed piller” er med de nye lovene nok
til et 35 års opphold på Bang Kwang, Bangkok Hilton.

Svindel med edelstener
Meget uvanlig i Pattaya, og det ser ut som dette er et Bangkok problem.
Får du tilbudet om noen fargerike steiner, meget billig, styr unna. Burde være enkelt å gjennomskue, men det er faktisk ganske mange som mister reisekassen hvert år i Bangkok.
I Bangkok blir du ofte kontaktet ved turiststedene av hyggelige, velkledde Thaier som ofte sier at stedet er stengt, og at de kan ta deg med på en sightseeing.

GoGo bar svindel
Også en klassisk Bangkok svindel, eksisterer knapt i Pattaya.
Showet som startet på scenen når du ankom, viser seg at ”bare” var for deg/dere, og regningen som presenteres er mindre hyggelig. En god regel i Bangkok – Hold deg unna alle gogo barer i 2.etasje på Patpong road.

Time Share
Middelhavets beryktede leieform har nå kommet for å bli i Thailand. Dette fenomenet som er mer hatet enn elsket, foregår på samme måte som i Spania. Selve pakken er helt lovlig, men måten kundene blir ”praiet” på er under enhver kritikk. Mange turister i Pattaya har blitt overtalt til å signere på noe de egentlig ikke ville. Siden man selv har underskrevet, er det ingen vei tilbake når man angrer. Eneste utvei for mange er å betale et skyhøyt gebyr for å kansellere kontrakten.
I Pattaya blir du kontaktet av unge, hyggelige mennesker som lurer på om du vil svare på noen spørsmål, og du vil være med i trekningen av noen kjempe premier.
Hvis du svarer på spørsmålene slik at du passer profilen til Time Share selskapet, vil du få en telefon fra dem med beskjeden om at har vunnet en premie, og må straks komme for å hente den. Når du kommer til kontoret, starter en kamp om underskriften din. Hva du enn gjør, tenk gjennom det hele noen dager hvis du synes det virker interessant for deg!!! Du møter gjengen med spørreskjemaene utenfor Royal Garden og Mike’s. 

Investeringer i Bar/GoGo/Restaurant
Pattaya Mail har i mange år hatt en glimrende setning de bruker jevnt og trutt:
”Den beste måten å tjene en liten formue på i Pattaya, er å starte med en stor”
Det finnes unntak, men altfor ofte går det ikke helt som man hadde tenkt seg. Vær særlig på vakt mot å kjøpe andeler i barer. Skulle du prøve lykken, spør deg selv først hvorfor DU skal lykkes. Hvilken stil skal du lykkes med som ingen tidligere eier klarte? Skal du kjøpe et sted som allerede har suksess, er det som regel så mye penger i bildet at man kan få minst like høy avkastning andre steder.

Baht bussene / Pattaya drosjene
Elsket og hatet. Hvert år ender noen diskusjoner over prisen i slagsmål, og avisene er stadig fulle av leser innlegg om sjåfører som tar seg grovt betalt. Flertallet av oss klarer oss fint med bilene uten problemer, det er bare litt sunn fornuft som skal til. Her er noen tips:
Plukk biler med omhu, særlig på natten. Har du vanskeligheter med å bli enig om en pris, ta en annen bil.
En sjåfør med en kamerat i forsetet bør unngås.
Prøv å unngå bilene som venter utenfor de store bar områdene, da de ofte kun er ute etter de ”store” pengene. Stopp en bil på veien i stedet.

Katoyer/transvestitter
I motsetting til mange land i den vestlige verden, er de totalt akseptert i Thailand, men er gjenstand for mange diskusjoner blant turister.
På den hyggelige siden finner man de mange Las Vegas lignende showene som finnes rundt i Pattaya og andre turistdestinasjoner. Den mindre hyggelige siden er at de ofte jobber som lommetyver sammen i gjenger, og er faktisk blant de få elementene i Thailand som noen ganger tyr til vold hvis de møter motstand.
I Bangkok er de berømte for å terrorisere området rundt Nana Entertainment Plaza.
En annen mindre hyggelig opplevelse for mange, er at mange av dem opererer som prostituerte…

Prostitusjon
Prostituerte som letter sine kunder for litt mer penger enn beregnet, hender ganske ofte blant ”freelancere” som ikke er registrert med navn/ID i noen bestemte barer. Sjansen for å finne igjen personen er da liten.
Metoden de bruker er som regel ganske enkel – Er kunden full nok, sover han godt. Noen piller i en drink hjelper også på søvnen i noen sjeldne tilfeller.
Thailandske lover er strenge når det gjelder seksuell omgang med mindreårige under 18 år. Det hele er ditt ansvar, og ingen dommer vil ha noen forståelse for at du syntes hun så ut som hun var 21.

Shopping
Det er vel den hyggeligste måten å føle seg litt lurt på.
Butikker og markeder som opererer uten faste priser kan være moro, utfordrene, og spare deg for penger i forhold til de store shopping sentrene med faste priser.
Hvis du skal kjøpe et produkt og du ikke vet hva den ”riktige” prisen er, prøv et par steder, og du vil fort merke om du ligger for lavt i pris og om du kanskje burde legge til noen baht på neste sted.

Helse
Se eget kapittel her

Når ulykken er ute
Skulle du være så uheldig at du virkelig trenger DEN store hjelpen – her er listen:
Når det gjelder oversettelser av Thai dokumenter og politirapporter, er Soi Post Office stedet i Pattaya med flest butikker til dette formålet.

Penger - Er du ”strandet” eller frastjålet kontanter, er hjelp fra Norge din eneste utvei. Ambassaden i Bangkok kan hjelpe deg med overførsel fra Norge, men vil ikke være noe lånekontor. Du vil trenge mer hjelp fra venner/familie hjemme, din reiseforsikting og banken din, enn ambassaden i Bangkok, som sant og brutalt nok ikke er noe lånekontor.
Kredittkort og reisesjekker - Hvis du skulle miste eller bli frastjålet kort eller sjekker.
Kontakt først av alt selskapet så du får kansellert sjekkene eller kortene. Kontakt nærmeste politistasjon og anmeld forholdet. Du vil trenge politirapporten hvis du skal ha utstedt nytt kort eller nye reisesjekker. Rapporten må oversettes til engelsk hvis du skal bruke den mot reiseforsikringen din.
Så vil en tur til en bank, som regel i Bangkok, være det som trengs for å utstede nye reisesjekker eller kort.
Pass - Kontakt ambassaden, og de vil fortelle deg hva du må gjøre.
Det dreier seg om politirapport, passfoto, fylle ut skjemaer, og det vil være opp til Oslo når et nytt pass kan utstedes. Passet er DET dokumentet og den av verdisakene dine som kan koste mest tid og jobb av ferien din, så pass ekstra godt på det.
Flybilletter
- Det er opp til hvert selskap hvordan de handterer tap av billetter. Du bør ringe før du tar turen til kontoret.
Vanlig blant noen av dem er følgende prosedyre:
Du må fylle ut et skjema på flyselskapets kontor, som dessverre ganske ofte kun er i Bangkok. Noen krever en politirapport oversatt til engelsk, så telefonen til kontoret er viktig!
I de fleste tilfeller må du garantere for den nye billetten med et kredittkort. Dette er som garanti for at den tapte billetten ikke blir brukt. Et lite tips for å slippe flere turer enn nødvendig til Bangkok: Spør om den nye billetten kan hentes på flyplassen avreisedagen. Du må regne med litt kø, kanskje sette av et par timer til formålet, men det er å foretrekke framfor en ny Bangkok tur.

Reiseforsikring
Det skal egentlig ikke være nødvendig med advarsler nok på dette punktet. Vi har nesten alle lest skremsel historier om regninger fra sykehus i den vestlige verden. I Pattaya og resten av Thailand finnes sykehus som (minst) matcher norske sykehus på alle punkter, MEN de koster penger, store penger.
Du vil helst ikke vite hva kirurgi kan koste på Bangkok-Pattaya sykehuset, eller Bumrungrad i Bangkok, men det er stedene du vil være hvis uhellet skulle skje.
Vær obs og sjekk om reiseforsikringen din dekker dykking, paragliding, strikkhopping og andre aktiviteter som ikke hører hjemme blant vanlige fritidssysler. Regn ikke med full erstatning hvis du utfører en aktivitet som krever et sertifikat, og du skulle være foruten.
En vanlig helårs reiseforsikring dekker kun reiser på maks 30-35 dager (varierer mellom selskapene) hvis ikke annet er avtalt med selskapet. Tell dager før turen, det kan koste dyrt.
En felle for mange – motorsykkelleie. Det er ikke sikkert ditt selskap er like begeistret som deg, for din leie av en Yamaha 1100, når du knapt har annet førerkort enn for bil, og uhellet skulle være ute, med eller uten noen øl i blodet.

Leie & Kjøre motorkjøretøy i Thailand
Det enkleste ville vært en stor advarsel mot all kjøring og leie av sykler og biler. Fordelene med eget fremkomst middel er imidlertid så stor at denne formen for transport alltid vil være å foretrekke for mange.
Her er tipsene og fellene man bør unngå:
Så godt som alle sykler som leies ut på Beach Road er uforsikret – har du råd til det?
Hvis du har muligheten, lei et fra et sted du kjenner noen, eller som noen kjenner. Dette kan hjelpe på et oppgjør hvis du blir frastålet eller må erstatte deler på en uforsikret motorsykkel.
Har du gyldig førerkort for sykkelen du har leid? Politiet vil gjerne vite det, samt forsikringsselskapet hjemme hvis noe skulle skje.
Fyllekjøring er like ulovlig i Thailand som i Norge, og du kan antagelig glemme reiseforsikringen din hvis noe skulle skje i alkoholpåvirket tilstand.
Skulle du bli stoppet av politiet for mindre forseelser, og bli forelagt en bot på stedet, krev en kvittering før du gir fra deg noen penger. Som i mange andre turistmetropoler, er det ikke uvanlig at lovens håndhevere sper på lønnen med mindre lovlige aktiviteter.

Kultur sjokket
Den Thailandske kulturen og Buddhismen har mange regler, både skrevne og uskrevne, som kan overraske mange. Beste tips vil være å følge alle regler, for å oppnå et rikt opphold med maksimal kontakt med Thaiene.
Monarkiet er meget hellig i Thailand, og i motsetning til i Norge, kan du faktisk bli straffet for negativ opptreden og uttaleser om det Thailandske monakiet. Vis respekt, Thailenderne setter stor pris på det.
 
Reis deg opp hvis du er i et offentlig kontor eller andre steder når nasjonalsangen blir spilt.
Ta alltid av deg skoene når du entrer hus eller templer. Regelen er enkel – er du i tvil, ta dem av!
Kle deg for anledningen. Det er antagelig her det syndes mest i Thailand. Noen få templer i Thailand, særlig i Bangkok, har forbud mot kortbukse og singlet. Andre steder er ikke så vant til turister at de har funnet det nødvendig, og lider deretter. Dette er faktisk en av tingene som plager Thaiene  mest, utlendingers manglende respekt for buddhismen.
Hodet er kroppens helligste sted, unngå enhver berøring.
Motsatt er det med føttene. Pek aldri på noen, eller Buddha objekter, med føttene.
Munker skal aldri berøres av kvinner.
Wai (håndflatene sammen) er en hilsen mot noen som du vet, eller tror, er eldre eller mer betydningsfull enn deg. Wai bestandig tilbake hvis du er i tvil.
Nakenbading er et hett tema. Det er mulig lokalbefolkningen ”ser gjennom fingrene” når det gjelder toppløs badingen i f.eks Pattaya og andre turist steder, men det er faktisk blant den mest forhatte oppførselen blant utlendinger! I Nasjonalparker, som f. eks Koh Samet, er det faktisk straffbart!


ScandiOrama

Før avreise
Visum
Valuta og penger

Feriebudsjettet
Flybilletter
Når reise
Pakketips
Hotellbooking
Transport
Bangkok-Pattaya
Pattaya-Bangkok
Thailand
Språk
Alkohol
Thai kjøkkenet
Helse

Pattaya
Historie
Orientering
Overnatting
Natteliv
Spisesteder
Transport
Severdigheter
Sol og bad
Servicenæring

Shopping
Sport
Golf
Advarsler og tips
Rundt Pattaya
Koh Samet / Rayong

Har du noen bidrag eller synspunkter til disse sidene?
Noen sider du savner, informasjon du gjerne ville hatt? Ros, ris og ideer til nye sider mottas med stor takk!©
2002 www.scandibar.com
Alt innhold er opphavsrettslig
beskyttet. Materiale og bilder fra www.scandibar.com kan ikke brukes uten samtykke.
Vi vet hvor du bor!