ScandiOrama
   Pattaya og Thailand Online fra www.scandibar.com
Alkohol og Thailand
Thailand har, som Norge, ganske høye avgifter på alkoholholdig drikke. Dette ser ikke ut til å stoppe Thaiene som ligger helt i verdenstoppen når det gjelder alkoholkonsum. Prisene på alkoholholdige varer er høye i forhold til mange av nabolandene, men lave i forhold til norske priser.
En flaske øl, som f.eks Carlsberg og Heineken, vil gjerne koste rundt 5-6 kroner i en butikk, og rundt 12-16 kroner i en bar. Øl merkene som er myntet på det lokale Thai markedet, som Chang og Singha, er enda billigere.
På Thai restauranter er det ganske vanlig å medbringe sin egen flaske med brennevin eller vin, og du betaler kun for blandevann og is. Dette er mindre vanlig på turist restauranter/hoteller, og du må regne med å betale en flaskeavgift.

Brennevin - Ris “whisky” er den store favoritten blant Thaiene, da det er meget billig i forhold til andre typer alkohol. Smaken er langt fra whisky og kan minne mer om rom. Den blandes som regel med cola eller soda.
De mest populære merkene inkluderer de forskjellige Hong merkene og selvsagt markedsledende Mekong.
Mekong er ganske populær blant turister som ofte vil prøve det meste av de lokale varene. En flaske Mekong med blandevann og is koster ofte ikke mer enn 3 flasker øl og en hodepine dagen derpå.
I tillegg til den romliknende Mekong, finnes det noen merker som er lagret opptil 5 år, og som er enda nærmere rom i smaken.
Thailand har også et stort utvalg av "ekte" whisky til meget lave priser. Det er ofte ukjente merker, men de gjør tydeligvis jobben sin iblandet soda eller cola, da Thaiene er meget begeistret for Scotch. Prisene starter på rundt 250-300B for en flaske i et supermarked. Selv en lokal Brandy finnes, Regency, og er ofte tilgjengelig i restauranter og barer. Prøv noen av de lokale merkene, og du vil bli positivt overrasket både når det gjelder smaken og regningen. En god del ukjente Gin og Vodka merker finnes også på markedet. De selges så lavt som rundt 250 baht i et supermarked, og er ikke ille som prisen skulle tilsi.

På den andre enden av brennevin stigen vil du finne en del merker som er meget billige. De er både lovlig og mindre lovlig produsert. Finner du deg selv på landsbygden, kan du ofte se sprit bli solgt i plastposer.
Det er ikke noe å være redd for hvis du blir tilbudt et glass, men smaken vil neppe imponere deg.

Vin – Tilgjengelig over hele landet. Særlig de store supermarked kjedene vil ha et ganske imponerende utvalg med merker fra de fleste land. Restauranter vil stort sett bestandig ha et lite utvalg. Supermarked prisene er høyere enn norske polpriser, mens restaurant prisene langt, langt, under norske restauranter. En Australsk Shiraz, som koster rundt 100 kroner hjemme i Norge, ligger ofte på 600B i et supermarked.
Thailand produserer selv rødvin og hvitvin. Château Loie, i Loie provinsen i nordøst, har produsert rødvin og hvitvin siden 1994. Begge vinene er ”drikkbare”, og den hvite, en Chenin Blanc, blir av mange regnet som den beste. Noen vil synes den er litt søt. Den røde er en Shiraz. Du finner dem som regel på litt dyrere restauranter, og i enkelte supermarkeder.
Et søtere alternativ er den Thailandske Wine Cooler. Den holder rundt 5% og finnes i mange smaker. Den blir også eksportert til Norge, og finnes i polhyllene i Norge.

Øl – Som et at de siste turist landene i Sørøst Asia, åpnet Thailand opp sitt ølmarked på midten av nittitallet, og noen av de store internasjonale merkene brygges i dag lokalt i Thailand
Merker som er vanlig i barer og butikker i dag, inkluderer Singha, Beer Chang (elefant øl), Leo, Super Leo, Black Tiger, Kloster, Amarit, Singha Gold, Amstel, Carlsberg og Heineken.
På enkelte barer vil du også finne et knippe importerte merker, som mange av de amerikanske samt Irske Guinness og Kilkenny. Vær forberedt å betale rundt 250-300B for en pint Guinness.
Før Carlsberg kom til Thailand, som det første internasjonale merket, var markedet totalt dominert av Singha. Mildere merker som Kloster, Amarit og etter hvert Singha Gold, hadde bare en liten del av markedet.
En krig som var alt annet en ”ren”, startet opp når Carlsberg åpnet slusene og bød Singha på virkelig konkurranse.
Samtidig som Carlsberg kom på markedet som en såkalt Premium øl, ble Beer Chang (Elefant øl) introdusert som ølet som skulle ta opp kampen med Singha, både på pris og alkoholstyrke.
Carlsberg og Beer Chang vant store markedsandeler, og krigen førte etter hvert til at butikker ble tvunget til å velge en av sidene, for ikke å miste retten til å selge andre ting som f. eks ris brennevin.
Selv en mørk type øl, Black tiger, ble introdusert på markedet, sammen med mange andre spennende merker.
Og mer vil nok komme framover.


ScandiOrama

Før avreise
Visum
Valuta og penger

Feriebudsjettet
Flybilletter
Når reise
Pakketips
Hotellbooking
Transport
Bangkok-Pattaya
Pattaya-Bangkok
Thailand
Språk
Alkohol
Thai kjøkkenet
Helse

Pattaya
Historie
Orientering
Overnatting
Natteliv
Spisesteder
Transport
Severdigheter
Sol og bad
Servicenæring

Shopping
Sport
Golf
Advarsler og tips
Rundt Pattaya
Koh Samet / Rayong

Har du noen bidrag eller synspunkter til disse sidene?
Noen sider du savner, informasjon du gjerne ville hatt? Ros, ris og ideer til nye sider mottas med stor takk!©
2002 www.scandibar.com
Alt innhold er opphavsrettslig
beskyttet. Materiale og bilder fra www.scandibar.com kan ikke brukes uten samtykke.
Vi vet hvor du bor!