ScandiOrama
   Pattaya og Thailand Online fra www.scandibar.com
Helse
Sunn fornuft og litt forsiktighet er alt som skal til i Thailand som i alle andre tropiske land.

Magetrøbbel
”Kan den ikke skrelles skal den kokes!” heter noen gamle vise ord.
- Man skal være meget forsiktig med salater. Det er litt drastisk å si at man skal la være, men se an stedet før du satser på en stor salat bolle.
- Bruk gjerne den urgamle regelen om at der lokalbefolkningen spiser, eller mye turister spiser, er maten ok.
- Vær forsiktig med ”gatekjøkkentrallene”, særlig i lavsesongen. Det er ikke bestandig varene er like ferske. Hvorfor kaste kyllinglår verdt 50B når de kan selges til turister for 300B, og turisten skal snart reise hjem allikevel.
- Thaiene har selvfølgelig en mage som tåler mer enn den vestlige mage når det gjelder bakteriefloraen. De fleste mindre spisestedene får kjøtt og sjømat fra markedene, som sjelden eller aldri har noen form for kjøling, i beste fall litt is. Pass på at kjøttet og sjømaten du spiser er ordentlig kokt/stekt med mindre du befinner deg på et sted som kan være trygt, og du er ute etter en ”medium” biff.
- Drikk ikke vann fra springen. Skal du være sikker, bør du også pusse tenner i ”flaskevann”. I motsetning til mange andre asiatiske land er drikkevann meget rimelig i Thailand så det er ingen grunn til måtehold på dette området. Man bør drikke vann jevnt hele døgnet. Fargen på urinen er den beste måten å sjekke væskeinntaket på.
Hvor mye det enn vil overaske en gjennomsnittelig turist – alkohol er vanndrivende og vil ikke hjelpe mye på væskeinntaket – Du trenger vann i tillegg!

Barer og restauranter kjøper isbiter meget rimelig. Man skal et godt stykke utenfor allfarvei før man finner noen som vil ”jukse” på dette området. På den andre siden vil halsen neppe ha godt av uker med 30 graders varme og iskaldt drikke.

Hvis uhellet er ute og man opplever magetrøbbel og diare, er erstatning av væsketapet nærmest det eneste som gjelder. Drikk mye og unngå melkeprodukter ville moren din fortalt deg, og nærmere sannheten kommer man nesten ikke.
Det skal ikke mer til enn forandringer i klima før magen kan slå seg vrang. Mange har hatt sine omganger i Spania og Hellas, og vil i noen tilfeller få noe løsere avføring i Thailand også.
Det kan høre til sjeldenhetene, men noen runder på toalettet i løpet av en dag er ikke det helt store å skrive hjem om. Drikk masse, ta gjerne en dag på ren ris, og har du salttabletter tilgjengelig er dette dagen man virkelig trenger dem. I de fleste tilfeller er man på bedringens vei i løpet av 24 timer.
Skal du ut på reise, og virkelig trenger hjelp til å stoppe det hele opp, er Imodium gaven til den reisende, og den virker!
Hvis du ikke klarer å holde på nok væske eller drikke nok, ved blod i avføringen, og hvis det ikke gir seg, kontakter man selvfølgelig lege! Det som da stort sett skjer er at man blir lagt på drypp og får væske intravenøst inntill man klarer seg på egen hånd igjen.

Malaria
Områdene i Thailand hvor man skal være ekstra forsiktig inkluderer grenseområdene mot Kambodsja, Laos og Burma. Særlig i områdene som grenser mot Kambodsja, inkludert Koh Chang, skal man være forsiktig. Det finnes effektive preparater på markedet, og selv om de ofte er kjent for sine bivirkninger (bl.a. depresjon og sol ømfintlig hud), vil de fleste kunne bruke disse preparatene uten problemer.
Preparatet som brukes i Thailand er stort sett Mefloquin (Lariam), men en lege vil fortelle deg hvilket preparat som er mest effektivt for området du skal reise i. 
Bruker du ikke noe mot malaria, og befinner deg i et område som kan være i faresonen, bør du dekke deg til litt ekstra på ettermiddagen og kvelden. Ta gjerne med myggpreparater fra Norge. De fleste er effektive og inneholder opptill 15 % DEET. Blant nordmenn med myggproblemer er dette mer enn nok til å skremme den lokale myggen.

Vedvarende høy feber med slapphet og hodepine er symptomene på malaria smitte. Ta det alvorlig hvis du har vært i utsatte områder og regn en feber som malaria inntil det motsatte er bevist. En enkel blodprøve vil avsløre en eventuell malariasmitte.

Rabies
Finnes i Thailand men er ikke noe stort problem. Unngå hunder og katter som alle andre steder, samt aper som ”opererer” på turist steder. Blir du bitt, skyll såret med rent vann/såpe og oppsøk lege.

Solbrenthet
Ta solen alvorlig da den kan være meget farlig for mange!
Selv en septemberdag i virkelig grått og overskyet vær kan brenne lys norsk hud på kort tid. Hvorfor ta sjansen når en uheldig dag i solen kan ødelegge mer enn 1 uke av ferien din. Bruk en kjent solkrem og høyere solfaktor enn du er vant med fra Costa del Sol. 

Hete
Enkelte får problemer med varmen i den varmeste sesongen som april og mai. Tilbring dagen i skyggen og air condition inntill du blir vant til heten. Drikk mye vann og ta salttabletter (kjøp gjerne på et apotek i Norge før du drar) hvis du ikke klarer å erstatte kroppens salttap gjennom mat.

Kjønnsykdommer
Det skal vel ikke være nødvendig med advarsler. Kondom redder liv i disse dager!!

Diverse
Bade i ferskvann (særlig i nordøst) - Sjekk med lokalbefolkingen. Mange vann og innsjøer har små dyr som kan trenge inn i kroppen din.

Hunder som legger fra seg visittkort på strender i Thailand kan i noen tilfeller bære noen ormer som kan spre seg til mennesker. Kost på deg en strandmatte og bruk et håndkle på stranden!

Slanger og krypdyr - Thailand har som alle asiatiske land sin samling av giftige/dødelige slanger og krypdyr.
Man dør ikke av et slangebitt innen sekunder som i mange filmer men du vil trenge motgift så fort som mulig. Et bitt er sjelden dødelig hvis man kommer seg lege tidsnok.
Den vanlige ABC regelen som går igjen er:
- Hold pasienten i ro.
- Hvis mulig, identifiser slangen eller krypdyret (farge etc.).
- Surr bandasje eller tøy strimler stramt rundt bittstedet for å bremse giften i å spre seg.
- Bær pasienten til transport.
De fleste store sykehus i Thailand har motgift mot slanger. I Pattaya er det sikreste valget Bangkok-Pattaya sykehuset på Sukumvit veien.

Sår - Varme, forurensing, og kanskje litt mye alkohol kan få selv et lite skrubbsår til å ekspandere til et lite feriemareritt.
Vær nøye med rensing og tildekning av sår hele døgnet. Ta kontakt med lege hvis du føler det utvikler seg til noe mer enn et lite skrubb sår. Ofte kan et par behandlinger av en profesjonell være alt som trengs etter 2 dager med hobby rensing hvis det ikke bedrer seg. 

Brennmaneter - De kan være smertefulle og de er nærmest usynelige i regnsesongen. Spør lokalbefolkingen om tips hvis uhellet er ute. Ofte anbefaler de å gni en sitron på området inntill smerten avtar. Internasjonalt er eddik (Naam Som (ja, som appelsinjuice)) den mest anbefalte behandlingen.

Leger, tannleger og sykehus
Noen sykehus er selvfølgelig bedre utstyrt og har bedre standard enn andre. I Pattaya er Bangkok Pattaya Hospital i en klasse for seg. Har du reiseforsikringen i orden er dette stedet du bør bruke. Bangkok Pattaya Hospital ligger på Sukhumvit veien, nord for Pattaya.
Billigere alternativer inkluderer Pattaya Memorial Hospital på oversiden av 2nd road, noen meter sør for Central Pattaya veien og Pattaya International Hospital i soi 4.
Enda rimeligere behandling men med lavere standard finner du på de statlige sykehusene i Sri Racha og Chonburi, samt militær sykehuset i Sattahip. Mange utlendinger uten reiseforsikring eller andre midler blir overført til disse sykehusene i påvente av pengehjelp fra ambassader og slektninger.
I Bangkok er Bumrungrad (Sukhumvit Soi 3) kjent for å være best i landet.

Skal du derimot bare ha noen medisiner eller enklere behandling finnes det mindre lege kontorer spredt over hele byen.

Tannlegebehandling er meget rimelig i Thailand sammenlignet med den vestlige verden. Skal man utføre en større behandling vil man kunne spare inn hele ferien på å utføre behandlingen i Thailand. Det finnes flere internasjonale tannklinikker i Pattaya, samt et dyrere alternativ ved Bangkok Pattaya sykehuset. 

Vaksine
NB: Bruk denne informasjonen kun som et tips. En lege bør kontaktes før avreise så du får siste informasjon om nødvendige vaksiner.
Ingenting er påkrevd ved innreise fra Norge.
I skrivende stund er dette vaksinene som anbefales på det sterkeste.

Difteri/Stivkrampe – Man trenger påfyll hvert 10. år.
Polio – Man trenger påfyll vært 10.år.
Hepatitt A – Leversykdom som smitter gjennom mat, vann eller fra smittet person. Man har valget mellom vaksinen Havrix, eller med antistoffer gjennom Gammaglobulin.
Forskjellen ligger på pris og varighet. Man vet ikke eksakt varigheten på Havrix vaksinen enda, men det kan vise seg at den varer livet ut. Siste tall man har operert med er 20 år. Vaksinen foregår i 2 omganger, med 6-12 måneders mellomrom.
Alternativet, hvis man vet at man ikke vil trenge langtidsvaksinen, er en injeksjon med Gammaglobulin, som varer et par måneder.
Man sparer inn en Havrix vaksine på 3-4 turer så Gammaglobulin er nærmest på vei ut.
Malariamedisin – Malaria tabletter er bare nødvendig hvis du skal reise til steder som er i faresonen. Områdene ved grensen til Kampuchea, Laos og Burma er områdene hvor det anbefales en kur. Nærmeste områdene som er aktuelle for en Pattaya turist, er Koh Chang. Selv Koh Samet er nærmest strøket av listene nå.
Sjekk med en lege før du drar hvis du skal reise i disse områdene. En lege har tilgang til de siste rapporter, og kan fortelle deg hvilken av de 2 kurene som brukes i dag som anbefales for det aktuelle området. 

Tradisjonell Thai Massasje
Thailands verdensberømte massasje kan gjøre underverker for en stakkar som har vært gjennom et norsk arbeids år.
Man regner 1.5-2 timer som nødvendig og det er muligheter for ønsker innen ”brutaliteten” av massasjen.
Thai massasje kan virke brutalt men har en virkning som er elsket over hele verden. Den kombinerer mange andre massasjer og bruken av knær, føtter, albuer og hender gjør underverker for enhver muskel i kroppen. Det er snakk om 60-70 punkter på kroppen som får behandling av nevnte knær, føtter, albuer og hender.
I Bangkok ligger tempelet Wat Po som regnes som senteret for undervisning av Thai massasje. Dette er også det beste stedet i Thailand for Thai massasje.
Rundt om i Thailand vil du se skilter som reklamerer med ”Wat Po massage”, og de vil som regel ha noen diplomer hengende på veggen. Noen garanti kan neppe gis så se an stedet du oppsøker.
Pattaya har en rekke mer eller mindre seriøse massasje steder. En av de siste som er opprettet hører til ’Bangkok Pattaya Hospital’, og de garanterer at alle er utdannet ved Wat Po i Bangkok. En annen favoritt blant mange i Pattaya er et senter i Naklua hvor massasjen blir utført av blinde massører (ta til venstre etter rundkjøringen i nord).
Prisen for ekte Thai massasje ligger som regel på 100B i timen.

Det finnes 2-3 private steder i luksus kategorien som ikke tilhører noe hotell. De inkluderer blant annet Beauty House, 2nd road ved soi 6. De ligger litt lavere i pris enn luksushotellene. De tilbyr alt innen massasje og terapi.
Luksus hotellene ligger høyere i pris og stil. En aromaterapi på Beauty House kan koste 1200 Baht, mens du må opp i 1900 Baht på Royal Cliff Spa for en time.
Thai massasje, såkalt Royal Thai massasje koster mellom 500-900B i timen på disse stedene.


ScandiOrama

Før avreise
Visum
Valuta og penger

Feriebudsjettet
Flybilletter
Når reise
Pakketips
Hotellbooking
Transport
Bangkok-Pattaya
Pattaya-Bangkok
Thailand
Språk
Alkohol
Thai kjøkkenet
Helse

Pattaya
Historie
Orientering
Overnatting
Natteliv
Spisesteder
Transport
Severdigheter
Sol og bad
Servicenæring

Shopping
Sport
Golf
Advarsler og tips
Rundt Pattaya
Koh Samet / Rayong

Har du noen bidrag eller synspunkter til disse sidene?
Noen sider du savner, informasjon du gjerne ville hatt? Ros, ris og ideer til nye sider mottas med stor takk!©
2002 www.scandibar.com
Alt innhold er opphavsrettslig
beskyttet. Materiale og bilder fra www.scandibar.com kan ikke brukes uten samtykke.
Vi vet hvor du bor!