ScandiOrama
   Pattaya og Thailand Online fra www.scandibar.com
Koh Samet og Rayong
Området er mest kjent for øyene i Koh Samet nasjonalpark, men har også noen bra strender på fastlandet.
Selve byen Rayong er kanskje ikke av det mest spennende med mindre du vil oppleve en mellomstor by nærmest fri for turister. En del utlendinger jobber imidlertid i området da Rayong har et av Thailands største industriområder.


Rayong Resort

Beste, og dyreste, feriested på fastlandet er Rayong Resort. Privat strand, egen båt til Koh Samet, og alt som hører hjemme på et førsteklasses hotell.
I Rim Phe, 5 minutter fra Ban Phe, ligger Novotel Rim Phe. Bra hotell med en fin strand.
Prisene på Rayong Resort og Novotel ligger på 2-3000B i døgnet. Novotel har ofte tilbud
ned mot 1900B i døgnet per rom med stor frokost buffet inkludert.

Rundt Koh Samet ligger mange små øyer som alle hører til nasjonalparken. Noen av dem har overnattingsmuligheter. Booking forgår som regel via Bangkok kontorene men et reisebyrå vil kunne hjelpe deg. Pakker med alle måltider inkludert er mest vanlig.


Dykkeparadis ved Rim Phe

Mange av de små øyene utenfor Novotel Rim Phe har glimrende dykkemuligheter og passer til dagsturer. En øy har en farm for havskillepadder, og er artig å besøke.

Koh Samet


Koh Samet sett fra fastlandet

En av Thailands perler som ikke helt har blitt så populær som mange ville trodd for 10-15 år siden. Sanden på noen av strendene på Koh Samet er blant de beste i hele Thailand, og blir blant annet brukt til glass produksjon.
Koh Samet hadde for noen år siden store problemer med Malaria, noe som antagelig dempet besøkene en del. De fleste er enige om at Koh Samet nærmest er fri for Malaria i disse dager, men det skader ikke å dekke seg til litt ekstra i skumringen og på kvelden.
Koh Samet er en nasjonalpark og myndigheten har nylig firedoblet park avgiften for utlendinger til 200B.
Det er imidlertid litt ’opp og ned’ med Koh Samet og disse avgiftene. Noen båter, som regel de private som er eid av hotellene, har aldri samlet inn denne avgiften. Det sies i disse dager at på private pakketurer betaler du fremdeles 50B. Regn med å betale 0-200B

Strendene


Ao Wai


Ao Kiew Na Nok - Samet's beste?

Koh Samet har rundt 15 strender/bukter som alle har en eller annen form for overnattingsmulighet. De to mest populære strendene, Hat Sai Kaew og Ao Vong Duan blir regnet som hovedstrendene og er nærmest de eneste som har et lite utvalg av bosteder, og noe som kan ligne på et underholdningstilbud på kveldene. De andre strendene har mellom 1 og 3 bungalow anlegg per strand, og som regel kun en restaurant hver. Hver forberedt på at de mindre stedene ofte stenger alt salg av vått og tørt tidligere enn du vil være vant til, ofte så tidlig som 22.00. Mange av bostedene, særlig de mindre, skrur ofte av strømmen på morgenen, noe som kan være problematisk hvis du er avhengig av vifte/Air Condition, eller strøm for den saks skyld.
Hva du skal velge avhenger av hvilken standard og underholding du ønsker.
Som på andre øyer i Thailand betaler du mye mer for en viss standard enn du ville gjort på fastlandet. Vil du ha air condition må du som regel over 1,000B i døgnet.
Vil du ha litt komfort og/eller litt liv rundt deg vil Hat Sai Kaew eller Ao Vong Duan være stedet for deg. Nabo stranden til Hat Sai Kaew, Ao Phai har også en del bosteder, men av enklere standard. Legendariske Naga Bungalows, ryggsekk turistenes favoritt ligger her. Fortsetter man videre nedover Koh Samet vil det bli roligere og roligere helt til man kommer til Vong Duan. Etter Vong Duan finner du rolige små strender helt til enden av øya. Noen av de beste perlene, ifølge manges mening, finner man helt i enden av øya. Ta med lesestoff, det finnes ingen aktiviteter der.
Ao Phrao stranden er den eneste på vestsiden. Ikke den beste stranden men høy standard på overnatting og muligheter for vakre solnedganger trekker folk.

Reisevei til Koh Samet
Båtene til Samet går fra pirene i den lille fiskelandsbyen Ban Phe.
Fra Pattaya vil en minibuss til Ban Phe lønne seg hvis du har litt bagasje og vil gjøre det enkelt. Minibussene bookes på hoteller og reisebyråer og vil hente deg på hotellet. Hvis man koster på seg en minibuss til Ban Phe, vil de som regel også kunne selge en pakke som inkluderer båt. Dette er enklest hvis man skal til en av de 2 hovedstrendene på Samet. Malibu Travel, 2nd Road ved Soi Postoffice, har pakketurer hver dag. En dagstur vil koste 700B inkludert lunch.
Er dere flere kan det ofte lønne seg med en taxi selv om den ofte vil koste det samme som en tur til Bangkok.
Fra Bangkok går det busser direkte til Ban Phe fra Ekamai busstasjonen.

Rute båtene i Ban Phe går fra piren som heter Nuan Thip. Bak diverse boder på minimarkedet vil du finne billettlukene. Et problem med Koh Samet er at det nesten ikke finnes noen rutetider for båtene. De går ofte når de har nok passasjerer, noe som kan være et problem i lavsesongen. Eneste muligheten man har da er å leie seg en egen båt, eller kjøpe flere billetter, noe som ofte er billigere. Men det er som regel bare i regntiden, rundt september, dette kan være et problem.
Na Dan er stedet på Koh Samet hvor de fleste båtene går til, etterfulgt av Vong Duan.
Na Dan er ”landsbyen” som ligger på nord enden av Samet mot fastlandet. Herfra kan du komme deg videre helt til Vong Duan med samletaxi. Et stort skilt forteller de forskjellige prisene. Skal du kun til Hat Sai Kaew kan du vurdere å gå da det ikke er mer enn noen hundre meter over til stranden.
Skal du lengre enn Vong Duan, og det ikke finnes noen båter, vil du alltids finne en speedbåt på Vong Duan som kan kjøre deg videre. Har du ikke all verdens bagasje er det ikke så langt til de neste strendene til fots heller fra Vong Duan.
Regn med 30 minutter til Ao Wai, og 20 minutter ekstra til Ao Kiew Na Nok, som er siste stranden med bungalower til leie hele året. Ao Karang, siste strand på øya, hadde ved siste besøk ingen bungalower (skur er mer dekkende for denne stranden) til leie.

Booking av hotell
Koh Samet er overfylt av lokale turister ved høytider. Særlig gjelder dette Songkran, nyttår og feiringen av det kinesiske nyttår. Utenom offentlige fridager er det som regel ikke noe problem med rom.
Ved fergekaien i Ban Phe er det en hotelldisk som kan booke rom for deg. De tar seg selvfølgelig betalt for dette, men kan være til god hjelp i helger hvis du tror det kan være fullt.
Alle de store stedene har booking kontorer på fastlandet og de fleste reisebyråer i Thailand vil kunne booke rom for deg. 

Tidsfordriv
Med unntak av hovedstrendene er Samet nærmest fri for fritidsaktiviteter og det mange gjerne vil kalle støy fra jet ski, speedbåter osv. Nærmest alle bostedene på øya har som regel utleie av snorkel og dykkemaske, og noen har fiskestenger til leie. På kveldene har mange steder ofte visning av en film eller to.
Selv de roligste strendene sør på øya får nesten daglig besøk av en og annen speedbåt som tilbyr turer. En tur rundt øya eller til nabo øyene med båt kan anbefales hvis man trenger noe å bruke en dag til.


Ao Karang - Stengt for godt?

En fottur rundt øya kan være artig for mange, selv om det kan være en varm opplevelse. Det er nærmest kun en vei som går nedover hele øya, med avstikkere ned til buktene og strendene så det er enkelt å finne frem. Ta med en ryggsekk med ekstra vann, selv om vann selges på alle strendene. Skal du gå ned til enden av øya så hver obs på at det ikke selges vått eller tørt etter Ao Kiew Na Nok. Park hovedkvarteret på enden av øya kan nok imidlertid skaffe til veie litt vann hvis du trenger det. Vil du oppleve hele Koh Samet og ikke føler for en tur/retur fottur, kan en speedbåt en vei være tingen.


Enden av Koh Samet


OBS!
Sandfluer og mygg trives meget godt på Koh Samet. Er du vanligvis plaget av sandfluer eller mygg, ta med noe du vet virker fra fastlandet.

 


ScandiOrama

Før avreise
Visum
Valuta og penger

Feriebudsjettet
Flybilletter
Når reise
Pakketips
Hotellbooking
Transport
Bangkok-Pattaya
Pattaya-Bangkok
Thailand
Språk
Alkohol
Thai kjøkkenet
Helse

Pattaya
Historie
Orientering
Overnatting
Natteliv
Spisesteder
Transport
Severdigheter
Sol og bad
Servicenæring

Shopping
Sport
Golf
Advarsler og tips
Rundt Pattaya
Koh Samet / Rayong

Har du noen bidrag eller synspunkter til disse sidene?
Noen sider du savner, informasjon du gjerne ville hatt? Ros, ris og ideer til nye sider mottas med stor takk!©
2002 www.scandibar.com
Alt innhold er opphavsrettslig
beskyttet. Materiale og bilder fra www.scandibar.com kan ikke brukes uten samtykke.
Vi vet hvor du bor!