ScandiOrama
   Pattaya og Thailand Online fra www.scandibar.com
Shopping
Det finnes vel knapt et bedre shopping paradis enn Thailand. Ser man bort fra noen av de importerte varer er det penger å spare på nesten alt. Selv mange importerte varer kan være billigere enn hjemme. En tur innom et supermarked før hjemreisen kan spare deg for penger på mange forbruker artikler som langt fra er billig i Norge.

Royal Garden Plaza

Det finnes to typer shopping muligheter i Thailand – kjøpesenter/butikker med faste priser, samt markeder og utsalgsteder hvor dine prute egenskaper bestemmer prisen. Men vær klar over, som i Norge, at selv den mest seriøse butikken i et shoppingsenter ofte har noen baht å gå på… Unntakene er som i Norge matvare butikker, som har thailands ”fasteste” priser, hvis det er det man kan kalle det.

Hvor man skal handle kommer selvfølgelig an på hva man skal ha.
Er du ut etter ekte Levi’s, solbriller, klokker av et eksklusivt merke, er det nok ingen vei utenom et av de store handlesentrene som f.eks Royal Garden Plaza. Eller på den andre siden, kjøp det hjemme i Norge for å spare penger (Sannhet med modifikasjoner da f.eks noen Levi’s modeller er billigere i Thailand). Er man ute etter kopi varer er som regel et marked stedet.

Hva skal man handle
Alt innen merkevare blir kopiert i Thailand og er meget rimelig. En tennisskjorte av typen Adidas/Camel/Lacoste/Polo vil ligge på mellom 130-150B avhengig av hvor mange du kjøper og selvfølgelig pruteegenskapene dine. Ta en runde på et marked som f.eks ”Made in Thailand”. Der har de som regel et utvalg av alt kopimarkedet i Thailand har å by på.

Kopierte solbriller starter ofte på 150B.  Klokker avhenger av urverket og design. De kan starte på 250B og opp til flere tusen baht hvis det dreier seg om en kopi med safirglass og et bra urverk. Helt umulig med noen prisguide da f.eks en Rolex kan koste mellom 300-3000B.

Skreddersydde klær. Du kan spare masse penger på dresser, smokinger, drakter og kjoler, samt skreddersydde skjorter. Sjekk prisen 2-3 steder før du bestemmer deg. Hver obs på at 2-3 ”fitting’er” er nødvendig for at dressen skal bli bra. Styr unna butikker som vil lage ferdig dressen billig på 2 timer, uten mer enn den første målingen. Skreddere ligger over hele byen, men kanskje flest og billigst, på walking street og 2nd road i sør.

Barneklær er meget rimelig i Thailand. Et par kan nærmest spare inn turen hvis man reiser ned med tom koffert og planlegger de neste årene med klær til poden.

Ekte sportsklær fra Adidas selges gjennom Adidas butikker på f.eks Walking Street og Royal Garden. Prisene er ofte meget gunstige, særlig ved salg.

Levi’s kan som sagt være rimeligere enn hjemme. En 501 kostet i april ’02 ca. 2300B på de store sentrene. Andre modeller er rimeligere.

Trenger du nye briller? Du kan spare veldig mye penger på et par briller i Thailand. 

DVD, VCD, Data programmer, Spill, Musikk og MP3 CD. Ikke så bra utvalg som de største sentrene i Bangkok med det meste finnes i Pattaya. Politiet har vært strenge en stund, men det ser ut som alt er tilbake til det normale nå.
DVD har tatt helt av i Thailand nå og utvalget har blitt bra. Et lite minus at mange av platene har feil. Det finnes for øyeblikket 2 typer kopier, de som er laget i/stammer fra Singapore, som stort sett virker i alle spillere. Og kopier som er laget i Thailand som ikke virker like bra i alle spillere. Vanlige feil er at bildet fryser og hopper.
Vent med å kjøpe 200 filmer inntill du vet om spilleren din ”liker” de asiatiske platene.
Prisen vil falle etter hvert som produksjonen øker. Du vil trenge en spiller som tar alle soner på noen av filmene, noe som nærmest er vanlig i Norge nå. Mange plater virker i alle sonene. Prisene ser ut som de ligger på 150-250B nå. Orginal DVD i Thailand ligger på rundt 800-1000B for filmen.
VCD, Video CD, har vel knapt eksistert i Norge, men er enormt populært i Asia. Kvaliteten ligger på VHS stadiet. Man trengte en egen spiller til platene før DVD kom på banen. De fleste DVD spillere som selges i Norge, kan spille av VCD plater. Prisene er helt nede i 20-50B for enkelte filmer nå.

Dataprogrammer er blant det mest kopierte på CD siden i Asia. Ser du en butikk som selger programmer, har de som regel det du er ute etter på ”bakrommet”, eller kan skaffe på kort tid.

Spill, Musikk og MP3 CD. Med unntak av MP3 er det veldig synelig over hele byen. Unntaket er MP3 som tydeligvis er litt fyfy fremdeles. Ser du en som selger vanlige musikk CD’er er det bare å spørre, og sannsynligheten er stor for at han har noen liggende.
De mest populære platene er ofte artisters komplette diskografi på en eller to CD’er i MP3 format.

Håndarbeid/kunst. Et marked er som regel billigst. Mange boder på et marked selger slike artikler. Best utvalg finnes imidlertid i spesial butikkene i et shopping senter, men de er selvfølgelig dyrere.

Gull og sølv. Meget rimelig i Thailand. En gullsmed er stedet. Sølvarbeid finnes derimot også ofte på markedene.

Sko, vesker og skinnartikler er rimelig og utvalget enormt. Best utvalg i vestlig stil på kjøpesentrene. Billigst i rene skobutikker og markeder.

Her er noen av de viktigste markedene og kjøpesentrene.
I tillegg til stedene nevnt her finnes det mange mindre turist markeder på Beach road og 2nd road’en. Disse er ikke blant de billigste men med litt pruting er det greie priser hvis du finner noe du liker. 

Naklua weekend markedet
Et stort marked som vokser seg størst på søndagene.

Big C og Central Festival Centre – 2nd road ved Soi 3.
Stort kjøpesenter med mange butikker som selger alt mellom himmel og jord, samt en del restauranter.

Tops – Krysset 2nd road og Central road.
Foodland – Central road, nesten oppe ved Sukhumvit.
Friendship – South Pattaya veien, etter markedet.
Byens 3 største matvarebutikker som også har et stort utvalg av andre varer.

Made in Thailand – 2nd road ved Soi 9
En stort marked med alt man kan tenke seg. Kjempeutvalg i kopi klær, barneklær. Et minus er temperaturen på markedet. Dette er ikke stedet man oppholder seg midt på dagen i april.

Mike’s – Beach/2nd road mellom Soi 11/12
Et kjempe senter som er et av de bedre i byen. Har alt fra kopivarer til designer klær.
Selger alt man kan tenke seg. Og har muligens byens beste utvalg i klær. Shoppingen kan avsluttes med en svømmetur i senterets basseng på taket.
Mike's har også en mindre butikk/senter i Sør-Pattaya, ved Soi Pattayaland.

Royal Garden Plaza - Beach/2nd road mellom Soi PostOffice og Pattayaland 1 Stort kjøpesenter. Her finner du motebutikker, platebutikker, elektronikk, etc. Mange av butikkene har dyrere priser enn mange steder, men det er ofte salg. Noen av restaurantene her er blant de billigste i byen.

Sør-Pattaya markedet - South Pattaya road, 150 meter fra 2nd road lyskrysset. Ikke beregnet på turister, mindre utvalg av turist varer. Her kan du gjøre et kupp på enkelte varer. Klokker er meget billig her.

Tirsdag og fredag markedet på South Pattaya road.Rett over gaten for Friendship Supermarked. Strekker seg nordover.
Muligens det billigste markedet i byen. Her finner du alt. Ikke helt beregnet på turister men billig hvis du finner noe du liker.

Lotus, Sukumvit, sør for Pattaya og på North Pattaya veien.
Et stort kjøpesenter med mye billige varer. Mer beregnet på lokalbefolkningen enn turistene, så man kan gjøre kupp her. Har i tillegg et stort supermarked.

Duck Square Shopping Plaza – South Pattaya Road ved Sukhumvit.
Foreløpig en gedigen fiasko. Dette skulle bli et kjempesenter med hundrevis av butikker. Eierne har ikke holdt det de lovet ovenfor de som leier, kundene har uteblitt, og de krangler om leie mens flere butikker stenger. Tiden vil vise om de vil klare seg. Tanken på 600 butikker nærmest under et tak kan bli en suksess, selv om det ligger litt utenfor sentrum.


ScandiOrama

Før avreise
Visum
Valuta og penger

Feriebudsjettet
Flybilletter
Når reise
Pakketips
Hotellbooking
Transport
Bangkok-Pattaya
Pattaya-Bangkok
Thailand
Språk
Alkohol
Thai kjøkkenet
Helse

Pattaya
Historie
Orientering
Overnatting
Natteliv
Spisesteder
Transport
Severdigheter
Sol og bad
Servicenæring

Shopping
Sport
Golf
Advarsler og tips
Rundt Pattaya
Koh Samet / Rayong

Har du noen bidrag eller synspunkter til disse sidene?
Noen sider du savner, informasjon du gjerne ville hatt? Ros, ris og ideer til nye sider mottas med stor takk!©
2002 www.scandibar.com
Alt innhold er opphavsrettslig
beskyttet. Materiale og bilder fra www.scandibar.com kan ikke brukes uten samtykke.
Vi vet hvor du bor!