ScandiOrama
   Pattaya og Thailand Online fra www.scandibar.com
Thailandske kjøkken
Det thailandske kjøkken hører til blant verdens kanskje 5 mest berømte.
Noen av kjennetegnene inkluderer mye chili og hvitløk samt ferske grønnsaker, sitron saft/gress og koriander. I stedet for salt brukes ofte fiskesaus og pastaer laget av reker/chili.
Noen retter kan minne om kinesisk, mens mange av karri rettene ikke så veldig ulikt indisk.
Thailandske supper er et kapittel for seg, som inkluderer de verdensberømte Tom Yam Kung (reker og sitron gress) og Tom Kha Kai (kylling/kokosmelk). Mange andre supper er også tilgjengelige, så det er bare å prøve seg frem. De kan nok være en del sterkere enn du er vant til fra hjembyen din, men sier du ifra, vil du som regel komme lettere fra det.
Andre retter som finnes i utallige varianter er Thailandske salater. De fleste av dem kan være ganske sterkt krydret så hver litt obs.

Mange av de mest populære rettene i Thailand er ikke sterkt krydret i det hele tatt. Og er de det, er det bestandig mulig med en mildere versjon hvis du ber om det. Prøver du deg derimot på en av trallene som oftest fungerer som frokost og lunch steder for Thaiene, må du nok regne med litt ”juling”. Er ulykken ute, er kokt ris i munnen regnet som et av mange gode råd inntill ”brannen” har lagt seg. 

Alle måltider, bortsett fra nudler (en lunch rett som regel) serveres med ris. Thaiene ser nesten hellig på ris, og det er blant måltidenes viktigste ”retter”.

Skal du finne de beste restaurantene for Thai mat, er det ingen vei utenom den gamle reisebok regelen om at er det fullt av lokale gjester bør maten være bra. Den regelen er også best når det gjelder ”reisemagen” – man tuller som regel ikke med de lokale.
Thai mat spises med gaffel og skje. Bruk gaffelen i vestre hånd til å skuffe maten opp i skjeen. Spisepinner brukes kun til nudler i Thailand, med unntak i nærmest rene kinesiske restauranter. ”Sticky ris” spiser man med høyre hånd i Thailand som i de fleste andre land.
Den vanligste måten man bestiller på i Thailand er at man bestiller flere retter som blir satt på bordet og som alle spiser av.
Er man mange nok, er det vanlig med en stor suppekoker, 1 hel stor fisk, noen kjøtt/kylling retter samt noen curry retter og vegetar retter.
Maten kommer med små skåler med ekstra saus. Vanlig huskeregel her er at jo rødere det er jo mer brennbart er det for halsen. Vil du ha soya saus til risen din, av gammel vane fra Kina restauranten hjemme, må du som regel be om det. 

Blant noen av de populære rettene, finner man som sagt suppene med reker/sitrongress og kylling/kokos. En meget god forrett, hvis man kan kalle det forrett i Thailand, er vårruller, som serveres med en søt saus. Kylling fåes i alle tenkelige varianter, stekt med cashew nøtter, med chili, i sur/søte sauser, osv. Stekt kylling, gjerne låret, er ofte meget velsmakende på thailandske restauranter. Oksekjøtt fåes ofte i mange av de samme variantene som kylling, men også i mange andre varianter.
And er også sterkt representert i Thai kjøkkenet, både som grillet, og i flere lokale varianter, som med østersaus. Svinekjøtt er også brukt i enkelte retter, særlig den thailandske spareribs varianten er velsmakende, og mange vil nok forelske seg i svineribbe stekt i hvitløk og pepper.
Sjømat og thailand er vel et kjent kapittel. Fisk serveres vanligvis hel. Den bakes som regel i folie eller lignende i uttalige varianter som sur/søt, hvitløk, etc. Fisk bakt i bananblad blir av mange regnet som en klassiker. Thailandske fiskekaker er også en rett man bør prøve.
Reker fåes i alle størrelser og varianter, både ferskvanns og saltvanns, fra kokte, nærmest den norske varianten, friterte, eller stekt med hvitløk eller annet krydder.
Krabbe, hummer og andre skalldyr fåes som regel bare på rene sjømatrestauranter. Skjell i alle størrelser er også ofte en spesialitet som er forbeholdt de rene sjømatstedene.
For karri entusiaster er det ikke nødvendig med et besøk på indiske restauranter, da Thai kjøkkenet serverer utallige varianter med kylling, oksekjøtt, fisk, reker, svin eller krabbe.
Vegetarretter er alltid å finne på menyer, men det er litt begrenset. Stekte grønnsaker er en meget velsmakende rett, som er tilsatt litt østerssaus.
For det største vegetarutvalget må man nok besøke noen av de mange indiske restaurantene, eller noen av restaurantene som har spesialisert seg på vegetarmat.
Prisnivået på standard retter, som f.eks kylling i en av variantene, ligger på mellom 60-90B i Pattaya.


ScandiOrama

Før avreise
Visum
Valuta og penger

Feriebudsjettet
Flybilletter
Når reise
Pakketips
Hotellbooking
Transport
Bangkok-Pattaya
Pattaya-Bangkok
Thailand
Språk
Alkohol
Thai kjøkkenet
Helse

Pattaya
Historie
Orientering
Overnatting
Natteliv
Spisesteder
Transport
Severdigheter
Sol og bad
Servicenæring

Shopping
Sport
Golf
Advarsler og tips
Rundt Pattaya
Koh Samet / Rayong

Har du noen bidrag eller synspunkter til disse sidene?
Noen sider du savner, informasjon du gjerne ville hatt? Ros, ris og ideer til nye sider mottas med stor takk!©
2002 www.scandibar.com
Alt innhold er opphavsrettslig
beskyttet. Materiale og bilder fra www.scandibar.com kan ikke brukes uten samtykke.
Vi vet hvor du bor!