ScandiOrama
   Pattaya og Thailand Online fra www.scandibar.com
Valuta og Penger
Thailands valuta er Thai baht. Det er 100 Satang i 1 baht. 
Mynter som finnes er 25 og 50 satang samt 1, 5 og 10 baht. Noen av de eldre myntene, bortsett fra 10B, har ikke vestlig nummer på seg.
Sedler finnes i 10B (brun), 20B (grønn), 50B (blå), 100B (rød), 500B (lilla) og 1000B (beige).
10B sedlene er nærmest utgått til fordel for 10B mynten. Vær oppmerksom på at 500B, og særlig 1000B kan være vanskelig å veksle på steder uten turister/høy omsetning.

Hvordan man skal ta med seg penger til Thailand har sine fordeler og ulemper.
Norske kroner i kontanter – Kan veksles overalt. Men du vil få kurs for kontanter, som er lavere enn reisesjekker/kreditt/betalingskort. Ingen sikkerhet er også et minus.
Typisk for en kurs på 5 Baht for 1 krone er at man mottar 5 baht for kontanter, og 5.10 Baht ved uttak på Visa kort, kredittkort og reisesjekker.
Norske kroner i reisesjekker – Ikke så veldig gangbart!! Bangkok Bank har vært den eneste som har akseptert reisesjekker i norske kroner. Minus for gebyret det koster å skaffe dem, men bra kurs.
USD kontanter – Dette er ikke nødvendig, alle banker og vekslingskontorer tar norske kroner.
USD reisesjekker – Du får bedre kurs enn kontanter, men reisesjekker koster! Vanlig pris i Norge er en viss prosent av beløpet + et gebyr. Stort pluss for sikkerheten ved tap av sjekkene.
Kontant uttak VISA – Bra kurs ved uttak. Men du må ta ut høye beløp hver gang for å holde gebyrene nede. Bankene i Norge opererer med en viss prosentsats av beløpet pluss/eller eventuelt et fast gebyr. Automater finnes over hele landet.
Kontant uttak kredittkort – Disse har vesentlig høyere kontant uttak gebyr sammenlignet med VISA. Mens de er gratis ved varekjøp. Minuset er vel at det kun er dyrere steder som aksepterer kort ved varekjøp.
En test i Aftenposten fikk American Express til å gå seirende ut på kontant uttak siden. Selv med høyere gebyrer enn VISA, gir de deg en så bra kurs at de ga mest for pengene, gebyrer inkludert.
Kredittkort varekjøp
- Bruk av kredittkort til varekjøp er ”gratis”, siden stedet du bruker kortet betaler kredittkort selskapet. Det sier seg derfor selv at ikke alle steder er så veldig interessert i kortet ditt. Et typisk eksempel er mange mindre hoteller som gjerne kun gir deg ”spesialprisen” hvis du betaler kontant.
Det siste alternativet er en konto i en Thailandsk bank. Åpner du en konto i en bank, får du også minibank kort nærmest på dagen. Fordelen med dette er at du kan overføre penger fra Norge før du reiser, få en meget bra kurs, og leve på minibankkortet ditt.

Kort oppsummert, er nok bruk av kort enklest og billigst hvis du passer på å ta ut store beløp av gangen.
Etter at Skandiabanken startet opp i Norge med internett bank uten gebyrer, selv ved kontant uttak på VISA kortet, er de den klare vinneren. Skaff deg Skandiabanken konto og VISA kort, du vil spare noen hundrelapper på dette! VISA automater finnes over hele byen/landet. Selv om noen automater er forbeholdt lokale bankkort, er det aldri mange meter til neste automat.


ScandiOrama

Før avreise
Visum
Valuta og penger

Feriebudsjettet
Flybilletter
Når reise
Pakketips
Hotellbooking
Transport
Bangkok-Pattaya
Pattaya-Bangkok
Thailand
Språk
Alkohol
Thai kjøkkenet
Helse

Pattaya
Historie
Orientering
Overnatting
Natteliv
Spisesteder
Transport
Severdigheter
Sol og bad
Servicenæring

Shopping
Sport
Golf
Advarsler og tips
Rundt Pattaya
Koh Samet / Rayong

Har du noen bidrag eller synspunkter til disse sidene?
Noen sider du savner, informasjon du gjerne ville hatt? Ros, ris og ideer til nye sider mottas med stor takk!©
2002 www.scandibar.com
Alt innhold er opphavsrettslig
beskyttet. Materiale og bilder fra www.scandibar.com kan ikke brukes uten samtykke.
Vi vet hvor du bor!